Aderarea României la Spațiul Schengen, efectivă începând cu 1 ianuarie 2025, marchează un moment important în procesul de integrare a țării în Piața Unică Europeană. Spațiul Schengen, alături de Piața Unică, contribuie la stimularea creșterii economice și la sporirea prosperității în rândul statelor membre, oferind oportunități pentru o mai mare competitivitate, eficiență și o diversitate extinsă de bunuri și servicii pentru consumatori.

În data de 5 noiembrie 2024, Curtea Constituțională s-a pronunțat în mod definitiv asupra constituționalității proiectului de Lege (Proiectul) emis de către Parlament în vederea modificării şi completării OG nr.27/2011 privind transporturile rutiere, curtea statuând că acest act este neconstituțional în ansamblul său.

Pe 17 februarie 2024, Uniunea Europeană (UE) a introdus un act legislativ cu efect asupra transformărilor care afectează atât utilizatorii europeni care creează și distribuie conținut online, cât și companiile de tehnologie care acționează ca intermediari pe internet. Această legislație, cunoscută sub numele de Digital Services Act (DSA), a fost propusă pentru prima dată în decembrie 2020 pentru a moderniza Directiva UE privind comerțul electronic, o lege care datează de 20 de ani și care a oferit mult timp garanții esențiale și certitudine juridică pentru companiile care operează în spațiul digital.

Căutăm un avocat de drept comercial competent și motivat pentru a se alătura echipei noastre juridice dinamice.

La data de 13 iunie 2024 Parlamentul și Consiliul European au adoptat Regulamentul (UE) 2024/1689 prin care sunt stabilite norme armonizate privind inteligența artificială (IA) în Uniunea Europeană. Mai este denumit Regulamentul privind Inteligența Artificială sau în engleză Artificial Intelligence Act.