Căutăm un avocat de drept comercial competent și motivat pentru a se alătura echipei noastre juridice dinamice.
La data de 13 iunie 2024 Parlamentul și Consiliul European au adoptat Regulamentul (UE) 2024/1689 prin care sunt stabilite norme armonizate privind inteligența artificială (IA) în Uniunea Europeană. Mai este denumit Regulamentul privind Inteligența Artificială sau în engleză Artificial Intelligence Act.
În anul 2019, Directiva (UE) 2019/1937 a instituit protecția persoanelor care raportează încălcările dreptului european, iar ulterior a fost transpusă în legislația națională, creând pentru unele companii obligația de a avea canale interne prin care angajații, și nu doar aceștia, să raporteze încălcările legislației UE, fără să suporte consecințe negative din partea companiei pentru aceste motive.
Din 3 Iulie 2024 intră în vigoare regula impusă de Parlamentul și Consiliul European prin art. 6 din Directiva UE 2019/904 (Directiva) privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului conform căreia produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt făcute din plastic pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor. Dispoziția a fost transpusă în legislația internă prin Ordonanţa nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Ordonanța).
În data de 18.06.2024, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege privind utilizarea și prestarea serviciilor de încredere, adoptat deja în octombrie 2023 în Senat (Proiectul). Proiectul a fost transmis în data de 27 iunie spre promulgare Președintelui României. Acesta stabilește măsurile necesare de implementare a Regulamentului (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă.