La data de 5 martie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 28/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor. În cele ce urmează, vom trece în revistă cele mai importante noutăți pe care le introduc actele legislative vizate, care se referă în principal la reglementarea statului lucrătorilor înalt calificați și a Cărții Albastre UE.

  1. Modificări aduse Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România

Pe durata șederii în România, străinii sunt obligați  ca în termen de 10 zile să declare la formațiunea teritorială a Oficiului Român pentru Imigrări, care le-a acordat dreptul de ședere, orice modificare intervenită în situația personală, în special schimbarea numelui, a cetățeniei, a domiciliului sau reședinței, încheierea, desfacerea ori anularea căsătoriei, nașterea unui copil, decesul unui membru de familie aflat pe teritoriul României și prelungirea valabilității sau schimbarea documentului de trecere a frontierei de stat. O modificare legislativă ulterioară vizează declarația care privește orice modificare intervenită în legătură cu angajarea sa în muncă, care trebuie făcută aceleiași autorități, în termen de 3 zile lucrătoare.

Dispozițiile privind reîntregirea familiei devin mai clare pentru solicitanții sau posesorii Cărții albastre a UE. Astfel, împreună cu cererea pentru obținerea Cărții albastre se poate cere și reîntregirea familiei, caz în care solicitările vor soluționate împreună.  Solicitantul trebuie să posede mijloace de întreținere, pe lângă cele necesare pentru propria întreținere potrivit legii, în cuantum corespunzător salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru fiecare membru de familie, pentru o perioadă de 3 luni. Dacă se va considera necesar, sponsorul poate fi chemat la un interviu, iar neprezentarea nejustificată a acestuia poate constitui motiv de respingere a cererii de reîntregire.

Lucrătorii străini înalt calificați trebui să câștige un salariu cel puțin egal cu salariul mediu brut pe țară, față de dublul solicitat pe vechea lege. Mai mult decât atât, această categorie de lucrători poate obține un drept de ședere de până la 3 ani.

Ca atare, OUG 194/2002 stabilește condiții mai clare pentru lucrătorii înalt calificați și pentru solicitanții Cărții albastre a UE.

  1. Modificări aduse Ordonanței Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României

Contractul individual de muncă pentru lucrătorii înalt calificați poate fi încheiat pentru o perioadă de cel puțin 6 luni și nu de 1 an, cum se prevedea până la modificare. Ordonanța face lumină asupra competențelor pe care trebuie să le dețină lucrătorul înalt calificat, și anume, cel puțin nivelul 6 conform clasificării ISCED sau CEC.

Angajatorul care solicită un aviz de angajare trebuie să desfășoare efectiv pe teritoriul României activitățile pentru care necesită încadrarea în muncă a străinului. Activitatea acestuia nu trebuie să aibă ca scop principal facilitatea intrării străinilor pe teritoriul României și să-și achite obligațiile către bugetul de stat nu doar pe ultimul trimestru, așa cum era prevăzut anterior.

  1. Modificări aduse Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și a cetățenilor Confederației Elvețiene

Termenele de 10 zile pentru a declara orice schimbare relevantă cu privire la starea civilă, respectiv 48 de ore pentru pierderea, deteriorarea sau distrugerea documentelor eliberate de autoritățile române se aplică și cetățenilor Uniunii Europene sau, după caz, membrilor de familie ai acestora. Declarațiile se depun la formațiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări de la locul de reședință sau domiciliu a cetățeanului/membrului de familie.

  1. Modificări aduse Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 204/2020 privind stabilirea unor măsuri de aplicare a Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în materie de reglementare a dreptului de intrare și ședere pe teritoriul României

În egală măsură, termenul de 10 zile pentru declararea la formațiunea teritorială a IGI a schimbărilor privitoare are în vedere și cetățeanul britanic care se află în România și continuă să își aibă reședința pe teritoriul României după încheierea perioadei de tranziție, membrii de familie ai acestuia care îl însoțesc sau care i se alătură ulterior încheierii perioadei de tranziție în cazul în care aveau calitatea de membri de familie înainte de încheierea acesteia, precum și copiii născuți sau adoptați după încheierea perioadei de tranziție. În cazul în care încetează dreptul de ședere al beneficiarilor de mai sus, aceștia pot solicita Inspectoratului General pentru Imigrări sau formațiunilor sale teritoriale acordarea dreptului de ședere temporară.

  1. Modificări aduse Legii nr. 122/2006 privind azilul în România

În cazul unei decizii de îndepărtare dintr-un stat membru a unui străin beneficiar de protecție internațională în România, se vor avea în vedere nu doar mențiunile din permisul de ședere pe termen lung, ci și din Cartea Albastră a UE.