În data de 18.06.2024, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege privind utilizarea și prestarea serviciilor de încredere, adoptat deja în octombrie 2023 în Senat (Proiectul). Proiectul a fost transmis în data de 27 iunie spre promulgare Președintelui României. Acesta stabilește măsurile necesare de implementare a Regulamentului (UE) nr. 910/2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă.
Cu privire la semnăturile electronice:
În primul rând, toate tipurile de semnătură electronică prevăzute de Regulament și de Proiect pot fi utilizate ca mijloace de probă în fața instanțelor, iar actul juridic în format electronic, semnat cu semnătura electronică minim necesară pentru acel act produce aceleași efecte juridice ca și actul juridic în format letric.
Semnătura electronică calificată este asimilată semnăturii olografe, motiv pentru care documentele electronice astfel semnate au valoarea unui înscris sub semnătură privată.
Semnătura electronică avansată produce efectele semnăturii olografe în oricare dintre următoarele cazuri:
- dacă a fost semnat cu o semnătură electronică avansată emisă de o autoritate sau o instituție publică din România;
- dacă a fost semnat cu o semnătură electronică avansată emisă de un prestator de servicii de încredere calificat sau de un prestator de servicii de încredere necalificat care a fost notificat în prealabil la ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României);
- părțile au agreat în mod expres, printr-un înscris distinct, semnat cu semnătură olografă sau cu semnătură electronică calificată, faptul că vor conferi semnăturii electronice avansate efectele juridice ale semnăturii olografe. Părțile confirmă prin același act faptul că au înțeles riscurile și sarcina probei privind semnătura electronică avansată. În cazul raporturilor juridice în care ambele părți sunt profesioniști, astfel cum sunt definiți de Codul civil, înscrisul distinct se poate semna și cu semnătură electronică avansată.
De altfel, aceeași valoare a semnăturii olografe o au și documentele electronice semnate cu o semnătură electronică avansată emise de persoanele juridice de drept privat și utilizate într-un sistem închis. Membrii sistemului electronic închis, în interacțiunea dintre ei, pot agrea valoarea și efectele juridice pentru orice tip de semnătură electronică.
Semnătura electronică simplă produce efectele semnăturii olografe în oricare dintre următoarele cazuri:
- în cazul actelor patrimoniale evaluabile în bani cu o valoare mai mică decât jumătate din salariul minim brut pe economie;
- punctul c) de la semnătura electronică avansată se aplică în mod corespunzător semnăturii electronice simple.
Trebuie avut în vedere faptul că un document electronic semnat cu mai multe tipuri de semnătură electronică produce efectele juridice conferite de semnătura electronică cu gradul de încredere cel mai scăzut.
Sarcina probei cu privire la încălcarea condițiilor legale și tehnice aferente semnăturii electronice calificate aparține celui care le contestă. În cazul contestării unei semnături electronice simple sau avansate, sarcina probei se inversează și cade asupra celui care invocă validitatea semnăturii.
Cu privire la mărcile temporale electronice:
Legea face referire și la mărcile temporale, care sunt reglementate mai pe larg în Regulamentul menționat. În temeiul Regulamentului, O marcă temporală electronică calificată emisă într-un stat membru este recunoscută drept marcă temporală electronică calificată în toate statele membre și beneficiază de prezumția corectitudinii datei și orei pe care le indică și a integrității datelor la care se raportează data și ora indicate.
Cerințele pentru ca o marcă temporală electronică să fie considerată drept calificată sunt următoarele:
- asigură o legătură între dată și oră și date astfel încât să excludă în mod rezonabil posibilitatea ca datele să fie schimbate fără ca acest lucru să fie detectat;
- se bazează pe o sursă de timp precisă, legată de ora universală coordonată; și
- este semnată utilizând o semnătură electronică avansată sau sigilată cu un sigiliu electronic avansat al prestatorului de servicii de încredere calificat sau printr-o metodă echivalentă.
Autor: Adoriana Azoiței-Frumosu și Daniel Spataru