Autori: Adoriana Azoiței-Frumosu și Timeia Lupșa
Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 17 din 6 ianuarie 2023 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, o noua obligație privind modul în care se reciclează materialele textile devine aplicabilă la nivelul întregii țări începând cu anul 2025.
Așadar, începând cu 1 ianuarie 2025, în plus față de obligațiile deja cunoscute cu privire la colectarea deșeurilor biodegradabile, plastic, metal, hârtie, carton și sticlă, românii vor colecta separat textilele, în acord cu normele în vigoare la nivel european, și anume Directiva 851 din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile. Această obligație revine atât autorităților locale, companiilor cât și persoanelor fizice, iar în lipsa conformării cu aceste dispoziții, riscă să fie supuși la suportarea unor sancțiuni.
- Cum se implementează colectarea separată a deșeurilor textile
De la 1 ianuarie 2025, autoritățile publice locale trebuie să asigure infrastructura necesară pentru colectarea separată a deșeurilor textile din gospodării și de la agenții economici. Aceste deșeuri trebuie să fie colectate separat de celelalte tipuri de deșeuri și să fie destinate unor procese speciale de reciclare sau reutilizare.
Administrațiile locale sunt obligate să informeze și să educe populația cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor textile și la modalitățile corecte de depozitare. Este necesară dezvoltarea unui sistem eficient de promovare a reciclării textilelor, inclusiv prin instalarea de containere speciale pentru textile în diverse locații publice.
Astfel, deșeurile textile vor fi colectate fie printr-o modalitate ce presupune deplasarea unei echipe la domiciliul fiecărei persoane pentru a colecta deșeurile textile, fie se vor monta containere în anumite puncte de colectare pentru ca reciclarea să se facă în mod voluntar, metode care vor fi decise și implementate de administrația publica locală.
- Consecințele nerespectării regulilor de colectare separată
Aducerea la îndeplinire a obligației de colectare separată se asigură prin controale privind colectarea, reciclarea, valorificarea, tratarea, eliminarea și transportul deșeurilor, care se vor desfășura de către reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, ofițeri și subofițeri din cadrul Jandarmeriei Române, atunci când situația o impune, precum și de către personalul poliției locale, în conformitate cu atribuțiile legale ce le revin.
Nerespectarea reglementărilor privind colectarea separată a deșeurilor textile poate atrage sancțiuni pentru autoritățile publice locale, agenții economici și cetățeni, în funcție de natura încălcării.
Pentru neîndeplinirea obligațiilor și responsabilităților ce le revin autorităților administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiilor de dezvoltare intercomunitară ale acestora, amenzile ce pot fi aplicate sunt cuprinse între 20.000 lei și 45.000 lei.
În ceea ce îi privește pe deținătorii de deșeuri textile, sancțiunea aplicabilă este, pentru persoane fizice, amenda în cuantum de la 5.000 lei la 15.000 de lei, în vreme ce pentru persoane juridice, amenda cuprinsă între 40.000 lei și 60.000 de lei.